Pernille

Pernille Roland er student på KVS-Lyngdal. Vi har tatt en prat med henne for å høre hvordan skolehverdagen er!

Pernille var ikke helt sikker på hvor hun skulle gå på videregående. Etter å ha hørt mye bra om Kvs-Lyngdal i flere år ble hun til slutt overbevist om at dette var skolen for henne:

- Jeg visste ikke helt hva jeg skulle bli, men jeg hadde veldig lyst til å gå idrettsfag. Jeg har egentlig hørt gode ting om KVS-Lyngdal fra mange steder, men det var en lærer som kom på besøk på skolen vår, og da ble jeg ekstra gira. I tillegg var jeg opptatt av å være i et kristent miljø, med medelever som deler troen. Det gjør veldig mye med miljøet og gjør at jeg kan vokse med Gud og lære mer!

07:10-07:40

En typisk hverdag for Pernille begynner når hun våkner av alarmen på internatrommet. Hun bor med Astrid, og selv om de har prata litt utover natta klarer de å komme seg opp og tasse til matsalen. I gangen på internatet møter de andre venner i samme ærend, og sammen vandrer de over tunet til dagens første måltid. Det er noe helt spesielt med frokost i matsalen. Man møter hyggelige mennesker, og slår av en prat, tar en kopp te og snakker om livet og planene for dagen.

 

 

07:45-10:55

På mandager og fredager starter dagen med VPF - Valgfritt Programfag. Pernille har valgt Explore, og hun har klatring, padling, dans, badminton eller andre aktiviteter på programmet. Neste år skal hun gå Fril/ex, og det gleder hun seg til.

Timene flyr av sted. VPF, norsk og treningslære. Selv om Pernille går på idrettsfag er det en del teori som skal gjennomgåes i løpet av en skoledag. Da er det godt å ha idrett som en del av skoledagen. -Hver dag i uka har vi «gym», tre dager har vi fordypning, som for meg er Explore, og to dager har vi aktivitetslære, til sammen 10 timer aktivitet i uka. For mange kan det nok bli litt mye, men hvis du vet at du liker trening og utvikling og ikke er redd for testing, da er det topp!

KVS-Lyngdal har enestående treningsfasiliteter. Stor idrettshall med kunstgressdel, klatrevegg og buldrehule, styrkerom med tilhørende spinning-rom, og badeland ligger rett ved skolen.

Muligheter!

- På Kvs er det supergode treningsmuligheter som vi bruker både i skoletida og på fritida. Det er digg at badeland ligger ved siden av skolen. Med billig årskort har vi alltid noe å finne på. Man kan jo trene styrke der, men jeg trener faktisk mest på styrkerommet på skolen, det er litt nærmere og veldig bra. Jeg bor liksom midt i mange gøye muligheter.

10:55-11:45 LUNCH = EN GOD PAUSE!

Så er det tid for lunch! Mat kan smøres til frokost eller kjøpes i skolens kantine. Her serveres et utvalg av baguetter, bagels og brødmat. Det er også mulig å kjøpe seg noe ekstra digg som du kan ta med i farta. Kanskje yoghurt med friske bær eller muffins frister? Skolen har 90-minutters økter, og da blir midttimen lang og god. Hver torsdag er det 5 minutters bønn på tunet for alle som vil.

- Det er fint å be med en hel gjeng på tunet i torsdagslunchen. Koselig med et sånt fellesskap, og det tar ikke så lang tid. Og så er det jo møte på torsdagskvelden. Vi er mellom 2-300 som kommer sammen for å lovsynge og høre Guds ord sammen. Vi gleder oss til møtene!

 

11:45-14:55

Etter en solid lunch er det tid for neste skoletime. Engelsk, naturfag, treningslære eller noe annet? Mange ting skal læres, terpes på og leveres inn, idrettsfag er et utdanningsprogram med få fritimer og mye på agendaen. Hvordan fungerer egentlig en muskel? Hva befinner seg hvor i det periodiske system? Mye skal inn, forståelse skal skapes, og mange spørsmål krever svar – og litt etter litt merker man at man har utviklet seg og forstår mer!

Middag! 14:55-15:20

Siste time er unnagjort, det er tid for middag! Hva er det til middag i dag? Laks? Kjøttkaker? Lasagne? Riktig ernæring og god smak er viktig. Middagen er som lunchen, et sosialt treffpunkt hvor man kan senke skuldrene etter en hel dag med undervisning. Latteren sitter løst og stemningen er høy Rundt bordet legges planer for ettermiddag og kveld. «Skal vi gå på kino?», «Vi tar en styrkeøkt!» og et mangfold av forslag diskuteres. Det er utrolig enkelt å finne på noe, når man er sammen med vennene sine. I tillegg har skolen fire miljøarbeidere - tidligere elever, som faktisk jobber med å lage gøyalt opplegg på fritiden. 

 

 

Fritiden

- Etter middag pleier jeg å gjøre lekser først. Etterpå trener jeg, henger med venner, er med på ulike aktiviteter og har det gøy. Det er alltid noe å finne på!

15:30-17:30 Lekser og trening

Det er godt å sette av en time eller to for å gjøre seg ferdig med leksene. Noen foretrekker «skippertak-metoden», mens andre jobber jevnt med oppgavene som skal leveres inn, forberedelsene til tentamen eller presentasjonen. Elevene er ulike, og det er greit å ha ulike arbeidsmetoder. På ungdomsskolen er mange vant til å ha lekser og ukeplan helt konkret mappa ut, og selv om man ofte har dette på videregående, har man litt større frihet og ansvar til å legge opp jobbingen selv. Når man ligger godt an på oppgavene som skal leveres, er man klar for å nyte livet.

- Jeg elsker å ha masse folk rundt meg. Det siste halvåret hjemme var jeg «enebarn», og jeg måtte kjøres om jeg skulle besøke vennene mine. For meg er kvslivet og internatet fantastisk. Her har jeg mange venner og noe å finne på hele tiden. På fritiden pleier jeg å trene, henge med venner, lage mat, og være med på ulike ting som blir arrangert. Det er faktisk alltid noe å finne på her!

Sørlandsbadet

- På mandagskveldene er vi i Sørlandsbadet for å øve på rulla og henge med venner. Det er som regel fullt av elever disse kveldene, og vi har badeland nesten helt for oss selv. Vi dropper noen ganger fra stupebrettene med kajakk, det er dødsing og masse gøy som skjer.

23:00 Ro på KVS-Lyngdal

Etter nok en deilig dag venter en god natts søvn. På internatet er det rotid klokken 23:00 i ukedagene, og 0130 i helga. Husk at det er nattevakter som sover på skolen, slik at du alltid har tilgjengelig noen å prate med, og som hjelper deg på plass på rommet i tilfelle du har forvillet deg bort på et annet internat..